ONNI-järjestelmässä olevien osaamistarvetietojen hyödyntäminen ketterän kehittämissuunnittelun tueksi
Kokeilun tavoitteet
Selvittää miten tekoäly voi tukea esihenkilöitä työntekijöiden osaamisen kehittämisen suunnittelussa onnistumiskeskusteluista kerääntynyttä dataa käyttäen.
Kokeilun opit
Kaupungin eri palveluissa tallentuu valtavat määrät erilaista vapaatekstimuotoista dataa. Tekoälyn mahdollisuuksia tämän datan hyödyntämisessä on syytä pohtia jatkuvasti.
Tekoälyä voi hyödyntää, mutta ihmisen tuki tässä sovelluksessa on tarpeen. Tästä syystä päädyttiinkin asiantuntijan ryhmittelyä tukevan työkalun toteuttamiseen. Jos organisaatio käyttäisi työkalua säännöllisesti, työkalu voisi oppia tekemään ryhmittelyn automaattisemmin.
Datan anonymisoinnista teki haastaavaa se, että monella järjestelmällä on ihmisen nimi.Tekstiaineisto oli haastava, osaamistarpeita kuvaavat tekstit sisällöltään hyvin erilaisia ja eritasoisia.
ONNI-datalla opetetut kielimallit eivät toimineet yhtä hyvin tässä sovelluksessa kuin ulkopuolisilla, suurilla tekstiaineistoilla opetetut kielimallit. Sanatasoinen analyysi ei toiminut yhtä hyvin kuin esim. sisällön lausetasoinen ryhmittely. Lausetason ryhmittely huomioi vastauksen kontekstin paremmin. Parhaiten toimi monikielinen transformer-kielimalli, joka huomioi lauseen kontekstin.
Tekoälyn hyödyntämisessä on tärkeää, että käyttöliittymä suunnitellaan tukemaan sekä käyttäjää että tekoälymallin jatkuvaa oppimista.
Jatkotoimenpiteet
Kokeilu esitellään Stadin HR-joryssa ja mahdollisesti kaupungin laajennetussa HR-joryssa.
Jatkoa aletaan suunnitella Stadin HR-joryn jälkeen. Jatkokokeilun rahoitus on miettittävä Stadin HR:ssä.
Tuotantokelpoisen ratkaisun kehittämiseen tulee saada mukaan toimialojen laaja edustus.
Goforen näkemys: prototyyppityökalu vaikutti varsin lupaavalta, kokeilun pohjalta voisi lähteä rakentamaan tukityökalua vastausten käsittelyyn. Tuotantokelpoisen työkalun käyttöliittymä olisi hyvä suunnitella siten, että se palvelee sekä käyttäjää että tekoälyn jatkuvaa oppimista.
Kokeilun projektipäällikkö
Sanna Lyly, sanna.lyly@hel.fi