Osallistu
Kokeilukiihdyttämö/Mistä on kyse?
Kokeilukiihdyttämö on Helsingin kaupungin työntekijöille tarkoitettu tukipalvelu, jossa viedään erityisesti uusia digitalisaatiota hyödyntäviä ideoita ketterään kokeiluun. Kiihdyttämö auttaa kokeilujen suunnittelussa, hankinnassa ja toteuttamisessa. Tavoitteena on kokeiluista oppiminen kaupungin palveluiden ja toiminnan kehittämiseksi.
Kokeilutoimintaa tuetaan ensisijaisesti kokeilukampanjoilla, joissa haetaan Helsingin kaupungin henkilöstöltä ehdotuksia rahoitettaviksi kokeiluiksi. Kampanjateemat voivat liittyä digitalisaation uusien mahdollisuuksien kuten tekoälyn, ohjelmistorobotiikan tai data-analytiikan kokeilemiseen. Myös asiakasymmärryksen lisääminen, työn sujuvoittaminen ja uusista toimintatavoista oppiminen ovat teemoissa vahvasti mukana. Tietoa käynnissä olevista sekä aiemmista kokeilukampanjoista löydät Kampanjat-sivulta.
Toteutettavien kokeilujen tyypillinen kesto on noin 3 kuukautta ja maksimibudjetti yleensä noin 10 000 euroa per kokeilu. Kokeilut toteutetaan kaupungin toimialoilla kanslian ohjauksessa ja yhteistyössä yrityskumppaneiden kanssa.
Kokeilukiihdyttämön taustalla on kaupungin digitalisaatio-ohjelma ja tukitoimintaa koordinoi Helsingin kaupunginkanslian Strategiaosasto. Kokeilukiihdyttämön toiminnan kehittämistä ja jalkauttamista tukee kaupungin toimialojen ja kanslian edustajista muodostuva kehittäjäryhmä.
Kokeilukampanjan vaiheet
Kokeilukampanja koostuu haku-, arviointi- ja toteutusvaiheista. Yhden kampanjan kokonaiskesto on yhteensä noin 6 kuukautta.
Hakuvaihe
Kampanjan hakuvaiheessa kaupungin työntekijät voivat jättää Kokeilukiihdyttämöön ehdotuksia toteutettavista kokeiluista. Ehdotuksen tekemiseen on tarjolla tukimateriaalia sekä sparrausapua yrityskumppaneilta ja Kiihdyttämön asiantuntijoilta.
Kokeiluehdotus jätetään Kokeilukiihdyttämön verkkopalveluun ja ehdotusta voi työstää aina hakuvaiheen loppuun asti. Kokeiluehdotukset näkyvät vain Helsingin kaupungin kirjautuneille työntekijöille.
Hakuvaiheen kesto on noin 1 kuukausi.
Arviointivaihe
Kampanjan hakuajan päätyttyä Kokeilukiihdyttämön edustajat arvioivat kokeiluehdotukset ja pisteyttävät ne kampanjakohtaisesti ilmoitettuja arviointikriteerejä käyttäen. Arviointivaiheessa konsultoidaan myös toimialojen edustajia ja tarvittaessa teemaa tuntevia ulkopuolisia asiantuntijoita.
Arviointivaiheen päätteeksi ilmoitetaan kampanjasta rahoitettavat ja toteutukseen valittavat kokeilut. Myös ilman rahoitusta jääneet ehdotukset saavat arviointivaiheen jälkeen palautetta ja Kiihdyttämö tarjoaa tarvittaessa apua näiden ehdotusten jalostamiseksi ja edistämiseksi muilla keinoilla.
Arviointivaiheen kesto on noin 2 viikkoa.
Toteutusvaihe
Toteutusvaihe käynnistyy kokeiluhankinnan valmistelulla ja tähän liittyvällä tapaamisella. Kokeilun sitä vaatiessa käydään läpi myös datan käsittelyyn ja tietosuojaan liittyviä käytännön asioita.
Kokeilujen hankinnat tehdään kaupunginkanslian toimesta. Kokeilija voi ehdottaa haluttua kumppania, jolta kokeilu hankitaan, ja kanslia tekee varsinaisen päätöksen.
Hankinnan jälkeen kokeilu käynnistetään valitun toteutuskumppanin kanssa yhteisessä aikataulussa muiden kampanjan kokeilutiimien kanssa. Kokeilukiihdyttämö järjestää toteutusvaiheen aikana säännöllisiä yhteiskatselmointeja, joissa tiimit reflektoivat opittua ja jakavat kokemuksia.
Toteutusvaiheen lopuksi kokeilutiimi tuottaa kumppaninsa kanssa loppuraportin johon dokumentoidaan kokeilun vaiheet, opit ja jatkoaskeleet. Kokeilujen loppuraportit jaetaan Kokeilukiihdyttämön verkkopalveluun avoimesti saataville jotta opit leviävät mahdollisimman laajalle.
Toteutusvaiheen lopuksi järjestetään kampanjan yhteinen esittelytilaisuus jossa kokeilutiimit ja yhteistyökumppanit esittelevät kokeilujen tuloksia kaupungin henkilöstölle.
Kokeilukiihdyttämö tukee oppien levittämistä viestimällä niiden tuloksista julkisesti ja kannustaa myös kokeilijoita jakamaan oppeja aktiivisesti omassa organisaatiossaan ja omille sidosryhmilleen.
Toteutusvaiheen kesto on noin 3-4 kuukautta.
Toteutuksen jälkeen
Kokeilukiihdyttämön tavoite on helpottaa ideoiden kokeilemista käytännössä. Kokeilun lopputuloksena on oppi siitä, miten kokeiltu uusi teknologia tai toimintatapa toimi – tai ei toiminut – käytännössä. Kokeiluvaiheessa ei ole siis tarkoitus ratkaista ideoiden viemistä tuotantoon vaan ennen kaikkea oppia ja varmistua siitä, että ideoita ylipäänsä kannattaa viedä kokeilujen jälkeen kohti toteutusta.
Kokeilukiihdyttämö tekee säännöllistä seurantaa siitä, mitä kokeilujen jälkeen on tapahtunut mm. haastattelemalla kokeilijoita. Tavoitteena on lisätä ymmärrystä haasteista, jotka liittyvät kokeilun jälkeisiin kehitysvaiheisiin.
Kokeillun ratkaisun jatkokehittäminen ja tuotantoon vieminen on ensisijaisesti kokeilijoiden ja näiden linjaorganisaation vastuulla. Kanslia kehittää toimialojen kanssa yhteistyössä kaupunkiyhteisiä ratkaisuja kokeiluissa ilmenneille tarpeille.
Kokeilujen rahoitus
Kokelukiihdyttämön järjestämät yhteiset kokeilukampanjat ovat Helsingin kaupunginkanslian Strategiaosaston rahoittamia. Kokeilurahoitus budjetoidaan osana osaston talouden suunnittelua. Kokeiluhankinnat tekee kaupunginkanslia.
Kokeilukampanjoita voi olla vuodessa monia ja yhdellä kokeilukampanjalla voidaan rahoittaa useita ketteriä kokeiluja, esim. 5 – 10 kokeilua kerralla. Yksittäisen kokeilun rahoitus on yleensä noin 5 000 – 10 000 euroa + alv.
Yhteisten kokeilukampanjoiden lisäksi toimialat saattavat tarjota toimialakohtaista tukea ja rahoitusta toimialan sisäisiin kokeiluihin. Tällainen tukitoiminta voi näkyä kokeilukampanjana myös Kokeilukiihdyttämön verkkopalvelussa.
Yrityskumppanit
Kokeilujen suunnittelua ja toteutusta tukevat ulkoiset yhteistyökumppanit, joita voivat olla esimerkiksialan asiantuntijayritykset.
Yrityskumppanit tarjoavat kaupungin työntekijöille apuaan monesti jo hakuvaiheessa kokeiluehdotuksen sparraamisessa mahdollisimman realistiseksi ja toteuttamisekelpoiseksi. Samalla kaupungin työntekijät voivat tutustua yrityksiin ja muodostaa mielipiteen siitä, keiltä haluaisivat hankkia kokeilun toteutuksen, mikäli Kiihdyttämö myöntää kokeiluehdotukselle rahoituksen.
Kokeilukiihdyttämö ilmoittaa kampanjakohtaisesti kampanjan omalla sivulla hakuvaiheessa mukana olevat yrityskumppanit, näiden roolin sekä yhteistyön pelisäännöt.
Kokeilujen toteutusvaiheessa mukana olevat yrityskumppanit saattavat toteutuksen ohella järjestää kokeilutiimeille yleistä koulutusta esimerkiksi tekoälyn hyödyntämiseen liittyviin asioihin.
Osana kokeilun toteutusta yrityskumppani osallistuu myös yhteisiin kokeilujen välikatsemointeihin ja lopputilaisuuteen sekä kokeilun loppuraportin tuottamiseen.
Lue lisää yrityskumppaneiden roolista
Odotukset kokeiluihin osallistuville työntekijöille
Kokeilukiihdyttämön tuki on tarkoitettu kaikille Helsingin kaupungin työntekijöille, jotka haluavat kokeillen oppia uusia asioita kaupungin toiminnan kehittämiseksi. Ideoinnin lisäksi on oltava itse valmis toteuttamaan kokeilua yrityskumppanin avustuksella ja yhdessä muiden kokeilijoiden kanssa opittua läpikäyden. Kädet savessa uutta kokeilemalla oppii usein parhaiten.
Kokeilukiihdyttämön kampanjoihin osallistuakseen ei tarvitse olla uusimpien teknologioiden tai kehittämismenetelmien ammattilainen. Tärkeintä on ymmärrys oman toimialan ongelmasta ja hypoteesi sen ratkaisemisesta uusia mahdollisuuksia hyödyntäen.
On kuitenkin hyvä jo hakuvaiheessa tutustua Kokeilukiihdyttämön kampanjan yhteydessä suositteltuihin artikkeleihin, itseopiskelumateriaaleihin tai koulutuksiin. Tämä helpottaa kokeiluehdotuksen tekemistä ja varsinaisen kokeilun läpiviemistä.
Kokeiluista saatu oppi ei ole hyödyllinen pelkästään kokeilijalle tai kokeilutiimille. Kaupungin suuressa organisaatiossa oppien levittäminen organisaation sisällä ja sen ulkopuolelle voi olla vaikuttavaa ja yhteiskunnallisesti tärkeää toimintaa. Kokeilukiihdyttämö kannustaa myös kokeilijoita viestimään opeista ja toimimaan seuraavien kokeilijoiden sparrausapuna aina kun mahdollista.
Olisiko ideani sopivampi Ideapaahtimoon?
Onko sinulla idea, jonka avulla kaupunkimme kehittyisi paremmaksi, mutta Kokeilukiihdyttämöstä ei ole sen kokeilemiseen apua tarjolla, tai haluat että joku muu ottaa vastuun idean edistämisestä? Jätä tällöin ideasi kaupungin Ideapaahtimoon, joka on aina auki pienille tai suurille kaupungin työntekijöiden ideoille.
Kokeilukiihdyttämön taustaa ja yhteystietoja kokoomasivu
Kokeilukiihdyttämön taustalla on kaupungin digitalisaatio-ohjelma ja tukitoimintaa koordinoi Helsingin kaupunginkanslian Strategiaosasto.
Kokeilukiihdyttämön missiona on madaltaa kynnystä kokeilla uusia ideoita käytännössä ja tukea samalla henkilöstön kykyä innovoida ratkaisuja kaupungin toiminnan kehittämiseksi.
Kokeilukiihdyttämön toiminnan kehittämistä ja jalkauttamista tukee kaupungin toimialojen ja kanslian edustajista muodostuva kehittäjäryhmä.
Kokeilukiihdyttämö on osa Strategiaosaston kehitysyksikön palveluiden uudistamisen tukitoimintaa. Tavoitteena on tukea kaupungin palveluiden kokonaisvaltaista uudistamista eri kehittämismenetelmiä hyödyntäen.
Lisätietoja Kokeilukiihdyttämön alkuvaiheista ja opeista löytyy Digitaalinen Helsinki -verkkosivuilta.
Yhteystiedot
Ville Meloni
puh. +358 400 260 000
Tiedolla johtaminen toiminnan ja palveluiden kehittämisessä 2024
Aktiivinen vaihe: Toteutusvaihe
Onko sinulla tai tiimilläsi tarve sujuvoittaa työntekoa ja uudistaa palveluita? Tai kehittää johtamisen ja päätöksenteon välineistöä? Tiedolla johtaminen 2024 -kokeilukampanjasta voit saada apua kehittämistarpeitasi vastaavien ratkaisujen suunnitteluun ja kokeiluun käytännössä.
Hakuvaihe on auki 15.4.2024 - 17.5.2024 klo 17 ja kokeiluun valittavat ideat päätetään 17.6.2024 mennessä. Kokeilujen toteutus alkaa syyskuussa ja kestää noin kolme kalenterikuukautta.
Tiedolla johtaminen 2024 kokeilukampanjan esitys löytyy tästä
Tiedolla johtaminen toiminnan ja palveluiden kehittämisessä 2024 Lisätietoja
Dataekosysteemikokeilut 2024 - 2027
Aktiivinen vaihe: Toteutusvaihe
Dataekosysteemikokeiluja edistetään Helsinki dataekosysteemeissä (Hedeko) -hankkeen kautta. Hedekon tavoitteena on edistää kaupungin kykyä toimia ekosysteemisesti yhteiskunnallisten haasteiden ratkomiseksi dataa hyödyntäen. Hankkeessa autetaan kokeilemaan käyttötapauksia joiden toteuttaminen vaatii usean eri toimijan dataa ja yhteistyötä yhteiskunnallisten ongelmien ratkomiseksi. Näiden kokeilujen oppeja julkaistaan mm. Kokeilukiihdyttämön sivuilla kaikkien saataville.
Sparraus
Mistä on kyse?
Sparrauksella tarkoitetaan kampanjan hakuvaiheessa tarjolla olevaa apua kokeiluehdotuksen tekemiseksi.
Sparrausapu voi sisältää kokeilukampanjan infotilaisuuksia, yhteisiä sparrausklinikoita tai ideointityöpajoja, suunnitteluapua muilta kaupungin työntekijöiltä, ryhmäkeskusteluja Teamsissa tai kahdenvälisiä keskusteluja yrityskumppaneiden kanssa.
Tarjolla olevista sparrausvaihtoehdoista ja niiden aikatauluista on saatavilla kunkin kokeilukampanjan sivuilla (kirjautuneille työntekijöille)
Sparraukseen osallistuminen kannattaa aina, sillä sparrauksen hyödyntäminen vaikuttaa positiivisesti kokeiluehdotuksen laatuun ja tarkoituksenmukaisuuteen.
Sparrausratkaisuja kehitetään hakuvaiheen jälkeen yrityksiltä ja kaupungin työntekijöiltä saadun palautteen perusteella eteenpäin.
Yrityskumppanit
Yrityskumppanit ovat keskeinen apu kokeiluehdotusten sparrauksessa. Sparrausavun kautta löytyy usein myös sopiva toteutuskumppani kokeilun saadessa toteutukseen rahoitusta.
Yrityskumppanit ovat kampanja- ja teemakohtaisia, esimerkiksi tekoälyn tai liiketoiminnan kehittämisen asiantuntijayrityksiä. Ymmärtäessään kokeiluehdotukseen kuvatun ongelman he auttavat hahmottamaan miten ongelman ratkomista kannattaisi teknisesti ja muutoin kokeilla.
Yrityskumppanit osallistuvat sparrausklinikoille jossa kaupungin työntekijät kertovat kokeiluideoistaan. Klinikoiden yhteydessä yritykset esittävät ehdotuksiin liittyviä kysymyksiä ja kommentteja jotka auttavat ymmärtämään minkälaista apua kokeilija ehdotuksen tekoon ja toteutukseen tarvitsee.
Sparrauskaverit
Uutena toiminnallisuutena Kokeilukiihdyttämö auttaa löytämään sparrauskavereita muista kaupungin työntekijöistä jotka ovat ilmoittautuneet sparrauskavereiksi Kokeilukiihdyttämön profiili-sivun kautta. Sparrauskaveriksi ilmoittautuminen on vapaamuotoista ja apuaan voi tarjota esimerkiksi kokeilun ideoinnista ehdotuksen työstämiseen.
Kokeilukiihdyttämön sivuille sisäänkirjautuneet kaupungin työntekijät voivat etsiä sparrauskavereita haku-toiminnon kautta. Toiminnallisuus on uusi ja kokeellinen, ja sitä kehitetään saadun palautteen perusteella eteenpäin.
Infotilaisuudet
Hakuvaiheen alussa järjestetään kaupungin työntekijöille tarkoitettu infotilaisuus jossa esitellään kokeilukampanjan perustiedot sekä tarjolla olevat tukimekanismit kokeiluehdotuksen laatimiseen ja kokeilun toteuttamiseen liittyen.
Infotilaisuudet järjestetään monesti aamuisin joten ne tunnetaan myös nimellä aamukahvit / virtuaaliaamukahvit.
Sparrausklinikat
Sparrausklinikat ovat Kokeilukiihdyttämön organisoimia tilaisuuksia joissa kaupungin työntekijät ja yrityskumppanit kohtaavat. Kaupungin työntekijät kertovat kokeiluideoistaan ja yritykset esittävät ehdotuksiin liittyviä kysymyksiä ja kommentteja jotka auttavat ymmärtämään minkälaista apua kokeilija ehdotuksen tekoon ja toteutukseen tarvitsee.
Klinikoilla käytyjen keskustelujen jälkeen yritysten ja kaupungin työntekijöiden on helpompi tarvittaessa sopia kahdenkeskisiä tapaamisia kokeiluehdotusten työstämiseen liittyen.
Teams ja muut keskustelukanavat
Kampanjan yhteydessä on usein ilmoitettu esimerkiksi Teams-kanava jolla voi käydä kokeiluideoihin ja ehdotuksiin liittyvää keskustelua. Kanavilla on usein mukana sekä kaupungin työntekijöitä että kumppaniyritysten edustajia.