Datapohjainen analyysi helsinkiläisten ikäihmisten liikkumisesta
Kokeilun tavoitteet
Datakokeilu kytkeytyi kaupungin strategiseen tavoitteeseen lisätä kaikenikäisten helsinkiläisten arkiliikkumista. Erityisesti ikäihmisten liikkumista käsittelevä data on hyvin hajanaista. Datakokeilulla haettiin parempaa kokonaiskuvaa ilmiöstä eri tilastojen ja datalähteiden valossa.
Kokeilun tarkoitus oli ymmärtää, pääsemmekö käsiksi eri data-aineistoja ristiin analysoimalla tiedon äärelle, joka antaisi meille vastauksia mm. seuraaviin kysymyksiin:
- Kuinka paljon 65+ -vuotiaat kaupunkilaiset liikkuvat viikossa?
- Miten tässä ikäryhmässä liikutaan, mikä on arkiaktiivisuuden taso?
- Kuinka moni liikkuu terveyden kannalta minimimäärän (1600 m) viikossa?
Kokeilun opit
Kokeilussa saatiin hyvä kokonaiskäsitys siitä, mitkä tekijät ohjaavat ikäihmisten liikkumista ja liikuntaa ja mihin asioihin olisi hyvä vaikuttaa, jotta ikäihmisten liikkumiseen tehtäviin panostuksiin saataisiin mahdollisimman paljon vaikuttavuutta.
Kokeilun avulla saatiin myös käsitys siitä, mikä on tähän ilmiöön liittyen Helsingin kaupungin nykytilanne datapohjaisessa päätöksenteossa ja ehdotuksia siitä, miten tiedolla johtamisen edellytyksiä voitaisiin parantaa.
Kokeilussa tehtiin neljä päähavaintoa, jotka liittyvät palveluiden parempaan vaikuttavuuteen ja tiedolla johtamisen edellytyksiin:
- Arki on ikäihmisten tärkein liikuttaja.
- Kaupungin lukuisilla palveluilla voisi olla merkittävä rooli liikkumisen edistäjinä. Ikäihmiset eivät ole vain Soten asiakkaita.
- Datan saatavuudessa ja laadussa on parantamisen varaa.
- Kaupungin järjestämä ohjattu liikunta tavoittaa joka kymmenennen ikäihmisen.
Näistä voi lukea lisää esityksestä, liitteenä.
Jatkotoimenpiteet
Kokeilun puolesta tehtiin dataan liittyviä toimenpidesuosituksia, sillä tiedolla johtaminen nykyisellä datan määrällä, saatavuudella ja tarkkuudella on erittäin hankalaa.
- Datan osalta tulisi määritellä tilastoinnin yhteiset minimikriteerit kuten
- Ikä, sukupuoli, asuinalue
- Ikäjakauma joko vuosittain tai vähintään 5 ikävuoden välein. Ikäjakaumassa tulisi ottaa huomioon myös vanhukset vähintäänkin 85 ikävuoteen asti.
- Asuinalue esimerkiksi postinumeroalueittain
- Uniikit käyttökerrat & käyttäjät
- Mikäli mahdollista käyttäjien yhdistäminen eri palveluiden välillä siten, että saataisiin tieto esimerkiksi kuinka paljon yksittäinen henkilö kuluttaa ei kaupungin liikuntapalveluita
- Datakatalogi
- Vaikka itse data toistaiseksi sijaitsisi manuaalisen pyynnön takana, tieto mitä dataa on tarjolla on tärkeää ja tulisi olla katalogina
- Datastrategia siltä osin
- mitä ilmiöitä pyritään ymmärtämään ja siihen hankitaan data tavalla tai toisella
- miten keskitettyä dataan perustuvaa tietojohtamista tuodaan osaksi arkea
Kokeilun projektipäällikkö
Meri Virta, strategiaosasto, kaupunginkanslia
Puh. 050 5531310