Tekoälyavusteinen kävelykierrosopas
Kokeilun tavoitteet
Varsinkin koronapandemian aikaan lähiliikunnan merkitys virkistäytymiseen ja ulkoiluun on kasvanut huomattavasti. Tämä voi olla monesti haastavaa, varsinkin jos on vaikeaa arvioida reitin kulkemiseen kuluvaa aikaa. Voisi myös olla mielenkiintoista saada reitin varrelle erilaisia kohteita, joiden avulla lähiympäristöstä voisi oppia enemmän.
Kokeilussa luotiin virtuaalisen matkaoppaan web-palvelun prototyyppi, joka osaa tekoälyä hyödyntäen luoda reitin erilaisten käyttäjän valitsemien kohdeteemojen, halutun keston ja alku- ja loppupisteen perusteella.
Aluksi palvelua varten pitää etsiä ja syöttää erilaista dataa ympäristöön liittyvistä kohteista. Näitä ovat patsaat, rakennukset ja kulttuurihistorialliset kohteet. Kokeiluvaiheessa voidaan hyödyntää avointa dataa mahdollisimman pitkälle. Dataa myös yhdistetään esim. finna-tietojen perusteella kirjoihin ja museoaineistoihin. Täten voidaan luoda uusia yhteyksiä erilaisten tietoaineistojen välille ja rikastaa palvelua.
Datan pohjalta luodaan teemoja, joita käyttäjä voi valita mukaan reititykseen käytettäväksi, tässä hyödynnetään tekoälyä suosittelualgoritmin muodossa. Lisäksi voi luoda satunnaisen reitin.
Kokeilussa voisi hyödyntää myös muunlaista louhittua strukturoimatonta dataa, jota voisi tekoälyn avulla analysoida ja joille voisi luoda automaattisesti sijaintitiedot mikäli metatiedoissa on mainittu esimerkiksi osoitetieto tai paikannimi joka liittyy asiaan.
Kokeilun opit
Kokeilu täytti kaikki tavoitteet. Saimme luotua idean pohjalta käytettävän prototyypin, jossa oli halutut ominaisuudet
Mahdollisuudet ovat aika rajattomat tämän tapaisen palvelun kehityksessä, jos vain on aikaa ja mielikuvitusta.
Kokeilun laajuus tulee rajata selkeästi, muuten tuloksena on vain kaaosta. Rajauksen tekeminen on hankalaa, koska olisi mielenkiintoista ottaa mukaan paljon erilaista dataa ja tutkia monia mahdollisuuksia. Kokeilusta ei olisi ikinä tullut valmista ilman rankkaa rajaamista.
Kuva: Virtuaalisen kävelykierrosopastajan prototyyppi. Tutustu kävelykierrosopastajan demovideoon (mp4-tiedosto, 8,45 Mt).
Suositukset jatkotoimenpiteiksi
Kokeilun dataa voisi linkata myös kaupunkimalliin kiinteistötunnusten avulla.
Kävelykierrosoppaaseen voisi yhdistää AR lisätyn todellisuuden.
Palvelu voitaisiin myös upottaa historia.helsinki-portaaliin. Se tarjoaisi uuden käyttöliittymän datoihin.
Opas voitaisiin räätälöidä eri kulkumuodoille kuten kävelylle, pyöräilylle ja autoilulle. Siihen voitaisiin myös ottaa museokorttikierrokset, geokätköt, julkkisten luomat kävelyreitit ja mukaan.
Ajallisia tapahtumia voidaan tuoda myös teemoiksi. Esimerkiksi taiteiden yönä voisi tehdä reittejä eri taidekohteesta toiseen.
Kokeilun projektipäällikkö
Saska Lohi, saska.lohi@hel.fi, Kaupunkiympäristön toimiala