Tekoäly nuorten osallistuvan budjetoinnin analyysin tukena
Kokeilun tavoitteet
Nuorten osallistuvan budjetoinnin tiedonkeruuvaiheessa kerätään alueellisesti tietoa helsinkiläisten nuorten toiveista, huolista ja tarpeista.
Kokeiluissa analysoitiin tekoälyn avulla nuorilta kerättyä kokemustietoa muotoon, jossa sekä RuutiBudjettiin osallistuvien nuorten että nuorisopalveluiden ja muiden kaupungin toimialojen on helppo käyttää sitä toiminnan suunnittelussa ja resurssien kohdentamisessa.
Kokeilun opit
Odotukset eivät täysin täyttyneet: vastauksista löytyi hyvin vähän tunnesanastoa, joten aineisto ei mahdollistanut sentimenttianalyysin tekemistä.
Tulokset auttavat ymmärtämään entistä paremmin, miten tiedonkeruun kysymykset kannattaa asetella, jotta vastausten analysointi tekoälyn avulla on mielekästä ja vastaukset tuottavat relevanttia tietoa.
Kokeilun aikana konkretisoitui, että tekoäly on analyysin välineenä rajallinen ja analysoinnissa tarvitaan aina myös ihmistä.
Tekoälyä saadaan hyödynnettyä paremmin, kun tavoitetta tarkennetaan. Tavoite voisi olla esimerkiksi "Vastausten manuaalisen läpikäynnin tehostaminen", "visualisoinnit alueellisista eroista" tai "sentimenttianalyysi".
Suositukset jatkotoimenpiteiksi
Tarkoituksena on hyödyntää tekoälyä myös jatkossa nuorten osallistuvan budjetoinnin tiedonkeruuvastausten analysoinnissa.
Aloitettu keskustelu kaupungin data- ja analytiikkatiimin kanssa kaupunkitasoisista ratkaisuista palaute-/kokemustiedon tekstinlouhintaan / analysointiin tekoälyn avulla
Kokeilun projektipäällikkö
Ella Tanskanen, ella.tanskanen@hel.fi, Kulttuuri- ja vapaa-ajan toimiala