Alueellisen hyvinvointitiedon kerääminen aluejohtamisen tueksi
Kokeilun tarve ja tavoitteet
Helsingin kaupungilla on runsaasti tietoa kaupungin yleisestä kehityksestä, mutta tarkempaa alueellista tietoa tarvitaan selventämään miten eri asuinalueet kehittyvät ja millaisia asioita niillä tapahtuu. Yhteisen alueellisen tietokannan kehittäminen auttaa kaupungin palvelusuunnittelijoita saamaan paremman käsityksen oman alueensa kehityksestä ja edistää eri tahojen yhteistyötä alueiden kehittämiseksi. Tämä yhteinen alueellinen tietopohja on välttämätön aluejohtamisen toteuttamiseksi.
Kokeilun tavoitteena on tukea päätöksentekoa alueellisten palveluiden suunnittelussa ja aluejohtamisessa. Kokeilu on osa laajempaa kaupunginkanslian hanketta, jossa luodaan yhteinen alueellinen tietopohja, joka on käytettävissä eri toimialoilla. Kokeilussa testataan erityisesti laadullisen aluetiedon keräämistä, jota ei toistaiseksi ole kerätty tai hyödynnetty järjestelmällisesti.
Kokeilussa testataan myös uutta tiedonkeruumenetelmää ja sitä, miten kerättyä tietoa voidaan käyttää Kannelmäessä lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukemisessa.
Kokeilun eteneminen
Kokeilun alussa selvitetään, mitä tietoa lasten ja nuorten hyvinvoinnista Kannelmäen alueella on saatavilla ja miten tietoa voidaan kerätä erilaisilla menetelmillä ja työkaluilla. Sitten valittua työkalua testataan. Tärkeää on myös selvittää, miten kerätty tieto voidaan yhdistää olemassa oleviin tilastotietoihin lasten- ja nuorten hyvinvoinnista ja miten nämä tiedot voidaan koostaa yhteiseksi raportiksi Kannelmäen alueen lasten- ja nuorten hyvinvoinnista.
Lopuksi arvioidaan yhdessä alueen toimijoiden kanssa Kannelmäen lasten- ja nuorten hyvinvointitietoa ja miten sitä voidaan hyödyntää palveluiden kehittämisessä ja kohdentamisessa.
Kokeilun opit
Kokeilun aikana testattiin onnistuneesti uutta tapaa kerätä ja raportoida laadullista asiantuntijatietoa. Kokeilu osoitti, että alueelliselle hyvinvointitiedolle on todellinen tarve. Havaittiin, että kehitetyn toimintamallin avulla kerätty asiantuntijatieto yhdistettynä muihin aluetietoihin voi parantaa alueellista johtamista ja helpottaa toimenpiteiden kohdentamista. Erityisesti tulisi parantaa asiantuntijatiedon kulkeutumista johdolle ja sen integroitumista johtamisen rakenteisiin.
Suositukset jatkotoimenpiteiksi
Jatkotoimenpiteinä suositellaan, että kokeilussa luotua tiedonkeruun toimintamallia kehitetään edelleen. Kehitystyössä tulee huomioida paikallisten työyhteisöjen käytännöt ja tarpeet sekä varata tarpeeksi aikaa teknisten ratkaisujen suunnitteluun ja toteutukseen.
Kokeilun projektipäällikkö
Katja Vilkama, katja.vilkama@hel.fi, Kanslia