Uhka- ja väkivaltatilanneilmoitusten käsittelyprosessin tuki
Kokeilun tarve ja tavoitteet
Kasvatus- ja koulutusalalla tehdään vuosittain useita uhka- ja väkivaltailmoituksia, jotka jäävät käsittelemättä tai niihin ei riittävästi puututa. Ilmoitettujen tilanteiden jälkihoito ei myöskään aina vastaa työntekijöiden tarpeita. Työntekijät saattavat kokea jäävänsä yksin kuormittavan tilanteen kanssa tai vastaavasti, että ilmoittamisesta ei ole hyötyä. Tämä johtaa siihen, että moni tilanne jää ilmoittamatta. Lisäksi esihenkilöt eivät aina tunnista työntekijöiden tarvetta saada tukea, mikä voi johtaa väärinkäsityksiin siitä, että väkivallan kohtaaminen kuuluu työhön ja sen kanssa on vain tultava toimeen.
Jotta turvallisuuden hallinta olisi tehokkaampaa, on ilmoitusten tekemisen ja niistä seuraavien toimenpiteiden prosessia parannettava. Kun työntekijä saa ilmoituksesta konkreettisia hyötyjä, motivoi se ilmoittamaan myös mahdollisista tulevista tilanteista.
Kokeilun tavoitteena on kehittää ennakoivaa turvallisuuskulttuuria ja työntekijäkokemusta. Tarkoituksen on edistää turvallisuudentunteen ja -hallinnan sekä ennakoivan turvallisuusjohtamisen toteutumista kaikille osapuolille. Kokeilun avulla pyritään varmistamaan, että jatkossa jokainen työntekijä saa tarvitsemansa tuen ja että tarvittavat toimenpiteet kohdistetaan asianmukaisesti. Lisäksi esihenkilöille tarjotaan työkaluja toimenpiteiden suunnitteluun ja tilanteiden normalisointiin, mikä edistää turvallisuuden johtamista.
Kokeilun eteneminen
Kokeilussa hyödynnetään tekoälyä, jonka avulla voidaan analysoida perusopetuksen työntekijöiden tekemiä ilmoituksia työnsuojelujärjestelmään. Tarkastelun keskiössä ovat toimenpiteet suhteessa ilmoitusten vakavuuteen. Koska käsiteltävää dataa on runsaasti, tekoäly tarjoaa tehokkaan tavan tunnistaa toistuvia ilmiöitä ja paikantaa mahdolliset puutteet.
Kokeilu alkaa datan valinnalla ja sen luokittelulla. Sen jälkeen tarkastellaan, miten tekoäly voi tunnistaa tehokkaita toimenpiteitä ja antaa suosituksia turvallisuuden parantamiseksi. Kokeilussa arvioidaan myös yleisesti tekoälyn soveltuvuutta turvallisuuden hallintaan ja kuinka saatuja tuloksia voidaan hyödyntää ennakoivan turvallisuuskulttuurin kehittämisessä.
Kokeilun opit
Työsuojeluilmoitusjärjestelmään kirjattuja uhka- ja väkivaltatilanneilmoituksia sekä niihin liittyviä kirjattuja toimenpiteitä analysoitiin kokeilussa tekoälypohjaisen järjestelmän avulla. Kokeilu osoitti, että datan laatu ja tekoälylle annetun kysymyksen asettelu vaikuttavat lopputulokseen merkittävästi.
Kokeilun aikana havaittiin, että työsuojeluilmoitusjärjestelmässä ei ole riittävästi toimenpidekuvauksia, jotta tekoäly voisi tarjota tarpeeksi hyviä ratkaisuja tai vastata asetettuihin kysymyksiin.
Kokeilun lopputuloksena tekoälypohjaista järjestelmää kehitettiin siten, että se tarjoaa toimenpide-ehdotuksia tilanteen jälkihoitoon, kun järjestelmään syötetään tapahtumakuvaus.
Suositukset jatkotoimenpiteiksi
Mikäli kokeilua jatketaan, tulee datan laatua ja määrää kehittää. Kokeilun lopussa aloitettiin kehittämään toista tekoälypohjaista järjestelmää, joka palvelee loppukäyttäjien tarpeita edellistä järjestelmäversiota paremmin.
Jatkossa työsuojeluilmoitusjärjestelmän dataa tulisi tarkastella ja vertailla yksikkökohtaisesti sekä hyödyntää riskien arvioinnissa, tunnistamisessa, ennustamisessa ja jäännösriskien määrittelyssä.
Kokeilun projektipäällikkö
Timo Saarinen, timo.saarinen@hel.fi, Kasko-toimiala