Hoitajien työkuormituksen kasvun hiljaiset signaalit

Kokeilun tarve ja tavoitteet
Kotihoidossa hoitajien sairaspoissaolot ja niiden myötä sijaistarve ovat kasvussa, mikä johtaa reaktiiviseen toimintamalliin. Tämä heikentää sekä palvelun laatua että työntekijöiden tyytyväisyyttä ja aiheuttaa myös taloudellisia haasteita organisaatiolle.
Kokeilun tavoitteena on siirtyä reaktiivisesta toimintamallista ennakoivaan hyödyntämällä määrällistä dataa. Tavoitteena on tunnistaa hoitajien työkuormituksen kasvusta kertovia hiljaisia signaaleja. Kun nämä signaalit havaitaan ajoissa, voidaan niihin reagoida ennakkoon ja ehkäistä liiallisesta kuormituksesta johtuvia sairaspoissaoloja, mikä vähentäisi myös organisaation taloudellista rasitusta.
Kokeilun eteneminen
Kokeilun aikana päivittyvästä datasta luodaan ennustemalli tilastollisen mallintamisen keinoin. Data kattaa asiakastyöhön, henkilöstöresurssien käyttöön ja kustannustehokkuuteen liittyviä tietoja. Ennustemallin avulla pyritään tunnistamaan eri muuttujien välisiä riippuvuuksia ja syy-seuraussuhteita, jotka osoittavat työn kuormittavuuden kriittiset pisteet.
Kokeilun opit
Kokeilussa todettiin, että suuri määrä tietoa jää hyödyntämättä, koska se on hajallaan eri järjestelmissä tai kerättyä dataa ei osata tulkita. Kokeilu tarjosi hedelmällisen toimintaympäristön, jossa käytiin arvokkaita keskusteluja, syvennettiin ymmärrystä ja jaettiin tietoa hoitajien työkuormituksesta ja sen hiljaisista signaaleista.
Suositukset jatkotoimenpiteiksi
Jotta projektin toimintamalli voisi laajentua ketterästi, tulee selvittää voiko lähtöaineiston poimia ohjelmallisesti (esim. SQL-kysely) Apotista ja muista tietolähteistä.
Kokeilun projektipäällikkö
Johanna Kuisma, johanna.kuisma@hel.fi, Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala