Kestävän työllistymisen tukeminen

Kokeilun tarve ja tavoitteet
Kokeilun tavoitteena on tehostaa työllistymispalveluiden vaikuttavuutta hyödyntämällä olemassa olevaa tietoa. Tietomassasta pyritään tunnistamaan toimivien palveluiden yhdistäviä tekijöitä. Kokeilu onnistuu, jos tiedon avulla pystytään tarjoamaan asiakkaille parempia työllistymistä tukevia palveluita ja kohdentamaan resursseja tehokkaasti oikeisiin palveluihin.
Kokeilun eteneminen
Kokeilun aikana kehitetään PoC-tason Power BI -näkymä kaupungin järjestelmään ja luodaan datahallinnan malli, joka kuvaa tiedon liikkumista. Malli havainnollistaa, miten tietoa kerätään tehokkaasti, muokataan raportointityökalulle sopivaksi, visualisoidaan selkeäksi ja jaetaan ketterästi eteenpäin. Kokeilun aikana laaditaan myös ohjeet, joiden avulla yhä useammat käyttäjät oppivat hyödyntämään työkalua.
Kokeilun opit
Tietosuojaselvitys- ja aikatauluhaasteiden vuoksi kokeilun alkuperäistä tavoitetta jouduttiin muuttamaan, mutta kokeilu tarjosi silti arvokasta tietoa kestävästä työllistymisestä ja tiedolla johtamisesta. Opittiin, että tulevia projekteja varten tarvitaan tarkempi toimintasuunnitelma ja varasuunnitelma mahdollisten muutosten varalta.
Kokeilussa havaittiin, että kestävän työllistymisen mittaaminen on tällä hetkellä rajoittunutta, sillä käytettävissä on vain tilastotietoa palvelun päättymisestä. Jälkiseuranta ja tiedonkulku palveluntuottajille vaativat kokeilun perusteella uusia ratkaisuja. Lisäksi huomattiin, että työllisyys- ja koulutuspalveluissa kerätään runsaasti laadullista dataa, jonka analysointi tekoälyavusteisesti voisi parantaa työnkulkujen ja vaikuttavuuden arviointia.
Suositukset jatkotoimenpiteiksi
Jatkotoimenpiteiksi suositellaan erityisesti tiedonkulun ja tiedonkeruun kehittämistä palveluntuottajien ja työllisyyspalveluiden välillä. Lisäksi datan kirjaustapaa tulisi yhtenäistää, ja tiedonkeruu sekä päivitykset olisi hyvä toteuttaa reaaliaikaisesti.
Kokeilun projektipäällikkö
Sanna Velin, sanna.velin@hel.fi, Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala