Kotihoidon käyntien keston vakiointi

Kokeilun tarve ja tavoitteet
Kotihoidossa on havaittu merkittäviä eroja asiakaskäyntien kestossa, ja myös käyntien keston vakiointi on haastavaa. Tällä hetkellä hoitaja määrittelee käynnin keston yksilöllisesti, perustuen omaan kokemukseensa ja potilastietojärjestelmän tietoihin. Käyntien kestoa on yritetty vakioida vuosien varrella, mutta asiakkaiden tarpeiden suuri vaihtelu tekee määrittelystä aikaa vievää ja haastavaa.
Kokeilun tavoitteena on luoda tekoälyavusteinen työkalu, joka keventää työntekijöiden päätöksenteon kuormitusta, lyhentää suunnitteluun käytettyä aikaa ja parantaa asiakastyön laatua. Kokeilu onnistuu, jos työkalun avulla voidaan tehostaa luotettavien ja yksilöllisten kotihoidon suunnitelmien laatimista. Hypoteesina on, että työkalu lisää työtyytyväisyyttä ja parantaa työntekijöiden pysyvyyttä.
Kokeilun eteneminen
Kokeilun aikana kehitetään geneerisen tekoälyyn avulla sovellus, joka ennustaa kotihoidon käyntien kestoa ja luo yksilöllisiä hoitosuunnitelmia kotihoidon asiakkaille. Sovellus hyödyntää tietoja aiempien käyntien kestosta ja sisällöstä. Tavoitteena on, että syötettyjen tietojen avulla työkalu oppii arvioimaan uuden asiakkaan hoitokäyntiväliä ja käyntien kestoa.
Kokeilun opit
Kokeilun aikana luotiin tekoälyavusteisen työkalun prototyyppi ja opittiin, että tekoälyllä voidaan tuottaa kotihoidon asiakkaille sekä halutunlaisia suunnitelmia että pohjia hoitotyösuunnitelmien valmisteluun. Lisäksi kokeilussa havaittiin, että vaikka tekoälyavusteinen työkalu tarjoaa runsaasti mahdollisuuksia kotihoidon suunnittelutyöhön, vaatii sen opettaminen ja rajaaminen huolellista työtä.
Alkuperäisestä suunnitelmasta poiketen kokeilussa ei voitu hyödyntää dataa asiakkaiden toteutuneista käynneistä, koska tietosuojaselvityksen ja aikataulurajatun kokeilun puitteissa se ei ollut mahdollista.
Suositukset jatkotoimenpiteiksi
Kokeilussa saatiin lupaavia tuloksia, mutta työkalun kehittäminen jäi vielä kesken eikä sitä tällaisenaan vielä voi hyödyntää käytännön työssä. Kokeilutiimissä on tehty alustavaa arviointia siitä, mitä työkalun kehittäminen pilottivaiheeseen vaatisi.
Kokeilutiimi tekee pilotin jatkosuunnitelman ja -ehdotuksen, joka viedään tiedoksi ja päätettäväksi kotihoitoon ja tietojohtaminen ja tietohallintopalveluihin.Tavoitellaan pilottia, jonka puitteissa työkalu siirretään sotepen tekniseen ympäristöön ja saatetaan toimintakuntoon, jonka jälkeen sitä voitaisiin testata pienellä ryhmällä kotihoidon käyttäjiä.
Tuotantokelpoisen ratkaisun rakentaminen vaatii tietosuojavaikutusten arviointia, joka voidaan aloittaa vuoden 2025 alussa. Varauduttava prosessin kestoon. Jos pilottia jatketaan, kannattaa selvittää myös muun sotepen näkemyksiä ja tarpeita tekoälylle sekä yhteistyön tai yhteiskäytön mahdollisuuksia.
Kokeilun projektipäällikkö
Sanna Heikkinen, sanna.heikkinen@hel.fi, Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala