Datan hyödyntäminen hävikkiruoan lahjoittamisessa

Kokeilun tarve ja tavoitteet
Luonnonvarakeskuksen mukaan Helsingin ruokapalveluiden linjastoruokailuissa syntyy vuosittain huomattava määrä hävikkiä: peräti 37 miljoonaa puolen kilon annosta syömäkelpoista ruokaa. Tämä aiheuttaa merkittäviä taloudellisia kustannuksia ja ympäristöhaittoja ja on ristiriidassa kaupungin ja EU:n ympäristötavoitteiden kanssa.
Osa ruokahävikistä ohjataan jo nyt Stadin safka -hävikkiterminaalin kautta eteenpäin sitä tarvitseville, mutta toiminnan laajentumista rajoittavat nykyiset henkilöstö- ja logistiikkaresurssit. Kokeilulla pyritään luomaan ratkaisu, jonka avulla syömäkelpoinen hävikkiruoka saadaan entistä tehokkaammin ja ruokaturvallisuus huomioiden lahjoittaville tahoille.
Kokeilun tavoitteena on kehittää kaupungin ruokapalveluihin ja logistiikkaan perustuva toimintamalli, jossa dataa hyödyntämällä voidaan automatisoida ruokalahjoitusten reititys ja varmistaa, että ruoka päätyy turvallisesti, dokumentoidusti ja tehokkaasti perille.
Kokeilun eteneminen
Kokeilussa selvitetään ensin, mitä kaupungin sisäisiä datalähteitä voidaan hyödyntää kuljetusten suunnittelussa ja ruokaturvallisuuden todentamisessa. Näiden pohjalta rakennetaan ratkaisu, joka yhdistää ruokapalveluiden, logistiikan ja ruokaturvan toimijat.
Kokeilu toteutetaan yhteistyössä kumppaniyrityksen kanssa, joka toteuttaa dataintegraatiot tietoturvallisesti ja tehokkaasti. Tavoiteltuna lopputuloksena on testattu malli, jonka avulla hävikkiruuan ohjausta voidaan laajentaa nykyistä kattavammin.
Kokeilun projektipäällikkö
Heta Hyvärinen, heta.hyvarinen@hel.fi, Kaupunkiympäristön toimiala