Kokeiluideoita yrityskumppaneilta
Kaupunkilaispalvelut 2025 -kokeilukampanjassa on tarjolla ideoita myös yrityskumppaneiltamme.
Jos olet kiinnostunut kokeilemaan jotain tarjolla olevaa ideaa niin jätä Kiihdyttämöön kokeiluehdotus jossa viittaat ehdotuksessasi yrityksen alla tarjoamaan ideaan mainitsemalla idean otsikko ja yritys.
___
Mistä on kyse?
Kirjastokirjojen suosittelija, joka suosittelisi aiemmin luetun kirjan/kirjojen ja/tai lainaajan antaman toivekuvauksen perusteella uusia kirjoja luettavaksi.
Mitä kokeilusta voi oppia?
Voiko tekoälyn avulla tuottaa kirjaston käyttäjille ilahduttavia, osuvia suosituksia uudeksi luettavaksi. Onnistuneen kokeilun jälkeen voisi miettiä integrointia Helmet-järjestelmään.
Mitä hyötyä kokeilusta olisi kaupunkilaisille ja kaupungille?
Kirjastojen käyttäjiät saisivat ilahduttavia, osuvia suosituksia uudeksi luettavaksi.
Mitä kokeilun toteuttamiseksi tarvittaisiin?
Kirjan/kirjojen perusteella suositteluun tarvittaisiin anonymisoituja historiatietoja kirjalainauksista. Lainaajan antaman toivekuvauksen perusteella suositteluun tarvittaisiin kirjojen todelliset kuvausteksti ja muuta kirjojen metatietoa.
Yrityksen yhteyshenkilön tiedot
Pasi Karhu, Ai4Value Oy, pasi.karhu@ai4value.com
___
Mistä on kyse?
Kaupungin päätösten (https://paatokset.hel.fi/) kansankielelle saattaminen ja lyhentäminen generatiivisen tekoälyn avulla.
Mitä kokeilusta voi oppia?
Voidaanko generatiivisella tekoälyllä tehdä yksinkertaisia, kansankielisiä, mutta silti asian totuudenmukaisuuden säilyttäviä, yhteenvetoja muuten varsin kapulakielisistä ja pitkistä kaupungin päätösteksteistä. Kenties kansankielisistä päätösten yhteenvedoista voisi tehdä vaikka oman uutissivunsa. Lyhennelmät voitaisiin samalla tuottaa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.
Mitä hyötyä kokeilusta olisi kaupunkilaisille ja kaupungille?
Tarjoamalla kaupunkilaiset ymmärrettävällä kielellä lyhennelmiä kaupungin päätöksistä, päätöksentekoon saataisiin uudenlaista läpinäkyvyyttä.
Mitä kokeilun toteuttamiseksi tarvittaisiin?
Kaupungin jo julkiset päätösasiakirjat (https://paatokset.hel.fi/).
Yrityksen yhteyshenkilön tiedot
Pasi Karhu, Ai4Value.com, pasi.karhu@ai4value.com
___
Mistä on kyse?
Hammashoidon asiakkaiden klusterointi - Tutkitusti suun terveydellä on merkittävä yhteys moniin elämänlaatua heikentäviin sairauksiin ja palveluiden käytössä sosioekonomisilla seikoilla on vaikutusta siihen, haetaanko palvelu yksityiseltä vai julkiselta sektorilta sekä tapahtuuko hoito ennakoivasti vai reaktiivisesti. Kokeilussa pyritään data-analytiikan keinoin tunnistamaan riskiryhmiä, joita olisi syytä kutsua palveluiden piiriin ennaltaehkäisevästi ja toisaalta ryhmiä, jotka ovat halukkaita ja kyvykkäitä käyttämään yksityisiä palveluita
Mitä kokeilusta voi oppia?
Kokeilusta opitaan, saadaanko hammashoidossa jo olemassa olevalla datalla yhdistettynä avoimiin väestötietoihin ja mahdollisiin kaupunkilaisille lähetettyihin kyselyihin muodostettua toisistaan selkeästi erottuvia ryhmiä, joita voi hyödyntää palveluiden kohdentamisessa.
Mitä hyötyä kokeilusta olisi kaupunkilaisille ja kaupungille?
Kokeilusta saatava hyöty olisi mahdollinen palveluiden vaikuttavampi kohdentaminen, joka kaupunkilaisen näkökulmasta parantaa yleistä terveydentilaa ja kaupungin näkökulmasta auttaa resursoinnin suunnittelussa.
Mitä kokeilun toteuttamiseksi tarvittaisiin?
Kokeilun toteuttamiseksi tarvitaan anonymisoituja hammashoidon käyntitietoja, väestötietoja sekä mahdollisesti kysely potilasjoukon omasta arviosta sen hetkisestä suun terveyden tilanteesta ja aikomuksista suunnata palveluihin lähitulevaisuudessa.
Yrityksen yhteyshenkilön tiedot
Hilla Tilhi, Senior Data Scientist, Digia Oyj, hilla.tilhi@digia.com
___
Mistä on kyse?
Varhaiskasvatuksen päivittäisen toteutuvan lapsimäärän ennustaminen - Varhaiskasvatuksen piirissä ei ole päivittäin kaikkia ilmoitettuja lapsia erinäisistä syistä esim. vanhempien vapaapäivät, äkilliset sairastumiset yms., mikä vaikeuttaa mm. henkilökunnan määrän tarpeen mitoitusta. Kokeilussa etsitään koneoppimismallilla tekijöitä, joilla kulloisenkin päivän toteutuvan lapsimäärän voisi arvioida paremmin.
Mitä kokeilusta voi oppia?
Kokeilusta opitaan, pystytäänkö toteutuva lapsimäärä ennustamaan toimipistekohtaisesti luotettavasti perustuen historiadataan aiemmista poissaoloista.
Mitä hyötyä kokeilusta olisi kaupunkilaisille ja kaupungille?
Kokeilun toteuttamiseksi tarvittaisiin historiatietoja päivähoidossa päivittäin olleiden ja -hoitoon ilmoitettujen lapsien lukumäärästä sekä varhaiskasvatuksen ammattilaisten asiantuntemusta siitä, millaiset tekijät vaikuttavat tilanteeseen eniten.
Mitä kokeilun toteuttamiseksi tarvittaisiin?
Kaupunkilainen hyötyy tarkemmasta resursoinnista, pystytään arvioimaan mahdollinen sijaistarve paremmin ja samalla varmistamaan henkilökunnan ja muiden resurssien riittävyys päiväkohtaisesti. Kaupunki saa mahdollisesti säästöjä, jos vältytään lisähenkilökunnan palkkaamiselta tilanteessa, jossa hoitoon ilmoitettu lapsimäärä ei vastaa todellista tilannetta.
Yrityksen yhteyshenkilön tiedot
Hilla Tilhi, Senior Data Scientist, Digia Oyj, hilla.tilhi@digia.com
___
Mistä on kyse?
Helsinki varautuu – generatiivinen tekoäly kaupunkilaisten varautumisneuvonnassa Väestön toimintakyky ja varautumisosaaminen ovat keskeisessä roolissa kriisinkestävyydessä. Suurkaupunkina Helsingissä asukkailla on erityisiä tarpeita, jotka edellyttävät varautumisohjeiden sovittamista kaupunkilaisten arkeen ja kaupunkiympäristön olosuhteisiin. Kokeilussa kehitetään ja testataan generatiivista tekoälyä hyödyntävää neuvontaratkaisua, jonka avulla valtakunnallinen varautumisopas räätälöidään helsinkiläisille käytännönläheiseksi ja suurkaupunkiin sopivaksi ja varmistetaan, että varautumisneuvonta on selkeää, saavutettavaa ja paikallisesti relevanttia. Kokeilussa tuotetaan prototyyppi generatiiviseen tekoälyyn pohjautuvasta neuvontaratkaisusta, jonka avulla kansallinen opas muotoillaan helsinkiläisille kaupunkilaislähtöiseksi palveluksi.
Mitä kokeilusta voi oppia?
Kokeilu tarjoaa mahdollisuuden kehittää ja muotoilla varautumisneuvontaa yhdessä kaupunkilaisten kanssa sekä selvittää kaupunkilaisten kokemuksia tekoälyavusteisesta neuvonnasta. Kokeilussa voidaan oppia: - Miten yleisiä varautumisohjeita voidaan räätälöidä tekoälyn avulla helsinkiläisten tarpeisiin siten, että ne ovat paikallisesti merkityksellisiä ja vastaavat todellisiin arjen tilanteisiin. - Mitä huolia, väärinkäsityksiä tai tiedontarpeita kaupunkilaisilla on, joita nykyinen yleinen neuvonta ei vielä tavoita. - Miten tekoäly toimii käytännön neuvontatyökaluna eri asukasryhmille, ja millaisia aiheita, sisältömuotoja ja tekstityylejä helsinkiläiset kokevat ymmärrettävinä, hyödyllisinä ja luotettavina.
Mitä hyötyä kokeilusta olisi kaupunkilaisille ja kaupungille?
Kokeilu vahvistaa Helsingin roolia edelläkävijänä varautumisessa, digipalveluissa ja osallistavassa viestinnässä. Kaupunkilaiset osallistuvat sisällön kehittämiseen, jotta neuvonta vastaa aidosti heidän arkeaan. Samalla rakennetaan ymmärrystä tekoälyavusteisesta neuvonnasta ja viestinnästä osana kaupungin palveluita sekä kaupunkilaisten kokemuksista tekoälyavusteisesti tuotetusta neuvonnasta ja sisällöistä.
Mitä kokeilun toteuttamiseksi tarvittaisiin?
Asiantuntijat kaupungin pelastustoimialalta sekä mahdollisesti viestinnästä ja digipalveluista. Kokeiluun sopiva osallistamistamistapa kaupunkilaisille ja mahdollisuus ratkaisun rajattuun pilotointiin soveltuvalle testiryhmälle. Kaupungin olemassa olevat Helsinki-kohtaiset varautumissisällöt ja tiedonlähteet, joita voidaan hyödyntää osana räätälöityä neuvontasisältöä ja sisältösuunnittelua.
Yrityksen yhteyshenkilön tiedot
Tiila Käenniemi, tiila.kaenniemi@gofore.com
___
Mistä on kyse?
Personoitu tapahtumakalenteri senioreille tai muille, joilla on vaara syrjäytyä. Käyttäjä voisi syöttää palveluun mieltymyksiään, esim. musiikki, kulttuuri, kuvataide, liikunta, luonto, yhdessäolo sekä halutun alueen, kellonajat ja maksuttomuusvalinnan/maksimihinnan. Palvelu suosittelisi joka päivälle vaikkapa 3 tapahtumaa, jotka täsmäävät käyttäjän kiinnostuksiin. Myös kulkuyhteydet käyttäjän kotoa tapahtumapaikalle neuvottaisiin automaattisesti.
Mitä kokeilusta voi oppia?
Miten edistää ihmisten hyvinvointia, aktiivisuutta ja sosiaalisuutta
Mitä kokeilun toteuttamiseksi tarvittaisiin?
Tapahtumatiedot, mahdollisesti valmis viestintäalusta, suunnittelijoita + muita voimavaroja
Mitä hyötyä kokeilusta olisi kaupunkilaisille ja kaupungille?
Ihmisten hyvinvointi lisääntyisi, terveyskulut vähentyvät, tapahtumiin saataisiin lisää osallistujia
Yrityksen yhteyshenkilön tiedot
Maaret Hälvä, maaret.halva@cgi.com
___
Mistä on kyse?
Generatiivisen tekoälyn (AI) kehittäminen niin luotettavaksi ja läpinäkyväksi, että sitä voidaan käyttää yleisluonteisen neuvonnan lisäksi kaupungin palvelujen tehostamiseen monilla eri tavoilla. Testattavana voisi olla mikä tahansa palvelujen käyttötapaus, jossa on käytettävissä yksiselitteisiä, palvelua kuvaavia sääntöjä, jotka määritellään testattavan ratkaisun sääntömoottoriin. Esimerkkejä käyttötapauksista ovat sosiaalihuollon palveluohjaus, kaupunkiympäristön neuvontapalvelut ja terveydenhuollon neuvontabotti.
Vaihe 1 – rakennetaan vapaata kyselyä tukeva itsepalveluratkaisu, jossa yhdistyy sääntömaailma ja kielellisesti etevä generatiivinen tekoäly.
1) Käyttäjä (kuntalainen tai kaupungin työntekijä) syöttää kysymyksen tekstimuodossa
2) Generatiivinen AI ymmärtää pyynnön tarkoituksen ja tekee yhteenvedon
3) Generatiivinen tekoäly pyytää käyttäjää vahvistamaan yhteenvedon
4) Sääntökone päättää kuinka kysymystä prosessoidaan: esimerkiksi vastaus näytetään käyttäjälle samantien tai ohjataan asiakaspalveluun – jälkimmäisessä tapauksessa informoiden käyttäjää prosessista ja sen aikataulusta
Vaihe 2 – ratkaisua sovelletaan valittuun käyttötapaukseen
Ratkaisun toiminta perustuu kolmeen tekijään:
•Generatiivinen tekoäly
•Kaupungin toimintaa kuvaavat säännöt
•Ihminen (sekä käyttäjä että asiakaspalvelija) osana prosessia
Mitä kokeilusta voi oppia?
Ratkaisumme avulla voidaan testata onko kaupungin palvelutuotannossa tai niiden tukemisessa (sisäiset prosessit) sellaisia alueita, joissa olemassa olevat säännöt yhdessä generatiivisen AI:n kanssa mahdollistavat palveluprosessien tukemisen ja jopa automatisoinnin.
Mitä hyötyä kokeilusta olisi kaupunkilaisille ja kaupungille?
Kokeilu antaa paitsi osallistuvalle toimialalle myös koko kaupungille ymmärryksen millaisia mahdollisuuksia kirjoitetun ja puhutun kielen ymmärtävä tekoäly tarjoaa, kun siitä voidaan eliminoida hallusinoinnin mahdollisuus ja sen tekemiä päätöksiä ja niiden perusteita voidaan myöhemmin arvioida.
Kuntalaisille ratkaisu taas tarjoaa seuraavia hyötyjä:
•Sallii asioinnin omia sanoja (luonnollista kieltä) käyttäen toisin kuin kyselylomakkeet, jotka voivat olla monille vaikeita ymmärtää ja soveltaa omaan tapaukseen
•Vahvistaa, että pyyntö on ymmärretty ja kaikki tarvittava tieto on kysytty (interaktiivisuus)
•Antaa heti palautteen joko vastauksen muodossa tai tietoa prosessin etenemisestä Kaupungin palvelutyöntekijälle ratkaisu tarjoaa:
•Kaiken tarvittavan informaation (sekä kysymys että kaupungin säännöt)
•Kysymys on muokattu ja esitetty systemaattisella tavalla
Mitä kokeilun toteuttamiseksi tarvittaisiin?
Suunnitteluun ja ratkaisun testaamiseen tulee valita toimiala ja sieltä käyttötapaus tai pari, joissa on käytettävissä palveluja määritteleviä sääntöjä. Kokeiluun tarvitaan myös:
•Työpajat (esim. kaksi) valitun käyttötapauksen edustajien kanssa
•Testaajat
•Palvelin kokeiluratkun asentamista varten (pääsy tai sijainti kaupungin verkossa)
•Pääsy kaupungin käyttämään kielimalliin
•Me toimitamme sääntökoneratkaisun, joka integroidaan generat. AI:hin ja kielimalliin
Yrityksen yhteyshenkilön tiedot
Hannu Löppönen, AI-agentit, hannu@ai-agentit.fi