Palotarkastuspöytäkirjojen tekstianalyysi
Kampanja: Tekoäly- ja ohjelmistorobotiikka 2019
Kokeilun tavoitteet
Kokeilun tavoitteena oli tunnistaa korjausmääräyksiä palotarkastuksista ja luokitella niitä. Haluttiin myös oppia, miten tekoäly soveltuu pelastuslaitoksen ydintoiminnan kehittämiseen.
Kokeilun opit
Tekoälyn avulla tehdyt luokittelut mahdollistavat pelastusviranomaisille aikaisempaa riskiperusteisemman valvonnan suunnittelun ja kohdentamisen. Olemassa olevaa dataa ei pystytä hyödyntämään optimaalisesti nykyisten tietojärjestelmien avulla.
Laajamittaisempi tekoälykehitys mahdollistaa myös ennustavan tekstianalytiikan, mitä pystyttäisiin hyödyntämään valvontatyön tekemiseen tarkoitetussa käyttöliittymässä.
Ennustava tekstianalytiikka tukee valvontatyön laatua sekä parantaa käyttöliittymän intuitiivisuutta.
Viranomaisten suorittamaa etävalvontaa voitaisiin mahdollisesti tukea konenäöllä sekä muilla tekoälyn tuottamilla mahdollisuuksilla.
Suositukset jatkotoimenpiteiksi
Tekstianalytiikkaa voidaan hyödyntää esimerkiksi seuraavissa käyttötapauksissa:
- Valvonnan suunnittelussa – kun tiedetään minkälaisia suosituksia ja määräyksiä tietyissä kohdeluokissa on havaittu, voidaan esimerkiksi kohdentaa valvontaa tehokkaammin ja keskittyä vakavimpiin löydettyihin puutteisiin.
- Tarkastuspolun laatiminen – tarkastuspolut voidaan laatia toimivammiksi, kun saadaan historiatietoja datasta liittyen aiemmin tarkastettuihin kohteisiin ja annettuihin määräyksiin.
- Palotarkastussovellus – jatkokehityksenä mahdollisuus hyödyntää palotarkastussovelluksen toiminnallisuutena, jolloin sovellus ehdottaisi tarkastuksen aikana tehdyille havainnoille korjausmääräystä tekstianalytiikan avulla.
- Koko palotarkastusaineisto voidaan luokitella kehitettyä tekoälyratkaisua hyödyntäen ja tekoälyratkaisu voidaan viedä osaksi onnettomuuksien ehkäisyn sovellusta.
- Tarkennetaan eri kohteiden riskiperusteisia arviointeja tekoälyä hyödyntäen. Hyödynnetään tekoälyä palotarkastuskohteiden kohdentamiseksi eri palotarkastajille. Kehitetään tekoälyä niin, että se kehittyy tarkemmaksi käyttäjien antaman palautteen perusteella.
Kokeilun projektipäällikkö
Riku Leppänen, riku.leppanen@hel.fi, Pelastuslaitos.
0 kommenttia
Ladataan kommentteja ...
Lisää oma kommenttisi
Kirjaudu sisään tai rekisteröidy palveluun kommentoidaksesi.
Ladataan kommentteja ...