Suojateiden tunnistaminen ilmakuvista koneoppimisen avulla
Kampanja: Tekoäly- ja ohjelmistorobotiikka 2019
Kokeilun tavoitteet
Tämän kokeilun tavoitteena oli tunnistaa koneoppimisen avulla tiemerkintöjä kaupungin vuosittain kuvatuista ortoilmakuvista.
Kokeilussa selvitetään mahdollisuutta luoda työkalu, joka tunnistaa, käsittelee ja luokittelee tiemerkintöjä ilmakuvista. Suojateiden tunnistaminen valikoitui kokeilun tiemerkintädataksi. Selvitetään myös kuinka helppoa on louhia ja luokitella haluttuja aineistoja kaupungin omasta avoimesta datasta koneoppimisen avulla.
Kokeilun opit
Kokeilu oli toimiva ja siitä saatiin lisätietoa koneoppimisen hyödyntämiseen kaupunkiympäristön omaisuudenhallinnan kehittämisessä. Tulokseksi kokeilusta saatiin suojateitä tunnistava kuvantunnistusmalli, joka toteutettiin RetinaNetin avulla.
Kuva: Tekoälyn tunnistamia suojateitä Helsingistä.
Helsingin kaupungilla on paljon avointa dataa jota kannattaa hyödyntää palveluiden kehittämisessä. Jo pienillä panostuksilla voidaan saada tuloksia. Kokeilut ja haastekilpailut ovat helppo ja nopea tapa näiden mahdollisuuksien selvittämiseksi.
Tärkeintä ehkä tässä kokeilemisessa on se, että se haastaa muuttamaan yhteisiä kaupungin sisäisiä toimintatapoja. Se on myös antanut uutta tietoa prosessin laadusta ja haasteista datan hyödyntämisestä läpi organisaatiorajojen. Kaupunkiympäristöön liittyvän tiedon tallentamisessa, seurannassa, analysoinnissa ja arvioinnissa on haasteensa.
Suositukset jatkotoimenpiteiksi
Kokeilun tuloksia hyödynnetään testiaineistona toisessa kehittämisprojektissa. Tarkoituksena on laajentaa kokeilua koskemaan mahdollisesti muitakin tiemerkintöjä.
Ensimmäisenä lähdetään oppilastyönä selvittämään tiemerkintöjen kuntotietojen kartoitusta koneoppimisen keinoin.
Mahdollisesti lähdetään edistämään tiemerkintöjen tarkempaa luokittelua. Tämä vaatisi kuitenkin lisäresursseja, jotta tarvittava määrä opetusdataa saadaan luotua.
Kokeilun projektipäällikkö
Fanny Taxell, fanny.taxell@hel.fi, Kaupunkiympäristön toimiala
0 kommenttia
Ladataan kommentteja ...
Lisää oma kommenttisi
Kirjaudu sisään tai rekisteröidy palveluun kommentoidaksesi.
Ladataan kommentteja ...