Kokeiluehdotuksen arviointikriteerit
Kokeiluehdotuksen arvioinnissa painotetaan kolmea osa-aluetta:
- Ratkaisun vaikuttavuus
- Oppiminen kokeilun aihealueen mahdollisuuksista ja tulosten hyödynnettävyydestä kaupungin palveluiden ja toiminnan parantamisessa
- Kokeilun toteuttamiskelpoisuus
Kokeiluehdotus arvioidaan alla olevat vastauskohdat pisteyttäen:
Kokeilun tarve ja tarkoitus? (kohdan maksimipisteet 10)
- Mitä tarvetta tai ongelmaa olet ratkaisemassa? (pisteet asteikolla 0-5)
- Mikä on kokeilun kohderyhmä ja ratkaisun vaikuttavuuden oletettu suuruus kohderyhmälle? (pisteet asteikolla 0-5)
Mitä kokeilussa tehdään? (kohdan maksimipisteet 15)
- Mitä kokeilussa konkreettisesti tehdään? (pisteet asteikolla 0-5)
- Millaisella tiimillä kokeilu on ajateltu toteuttaa? (pisteet asteikolla 0-5)
- Millaista teknologiaa kokeilun toteuttamiseen tarvitaan? Mitä dataa kokeilun toteuttamiseen tarvitaan? (pisteet asteikolla 0-5)
Mitä kokeilusta voidaan oppia? (kohdan maksimipisteet 10)
- Mitä konkreettista itse haluat oppia kokeilusta? Miten kokeilu mielestäsi auttaa oppimaan kampanjan aiheen mahdollisuuksista kaupungin palvelujen ja toiminnan kehittämisessä? (pisteet asteikolla 0-5)
- Miten ongelmaa on jo yritetty ratkaista meillä tai muualla ja mitä siitä on opittu? (pisteet asteikolla 0-5)
Mikä on kokeilun rahoitustarve? (kohdan maksimipisteet 5)
- Mihin raha käytetään? Esim. dataostot, laitteistot, algoritmin kehittäminen jne. Perustuuko arvio toimittajalta saatuun hinta-arvioon? (pisteet asteikolla 0-5)
Kokeiluehdotus arvioidaan pisteyttämällä vastaukset edellä mainitun logiikan mukaisesti. Ehdotuksen maksimipisteet ovat siis 40p.
5p = Ehdotuksessa on esitelty/kuvattu konkreettisia yksityiskohtia. Ongelma on todellinen ja sen olemassaolo on myös todennettu. Ehdotuksessa on uskottavasti uutuusarvoa. Valmistelussa on kiinnitetty huomiota oppimiseen. Toteutettavuutta on mietitty ja suunnitelma on realistinen/uskottava suhteessa toteutusaikaan.
3p = Ehdotuksessa on jonkin verran konkretiaa ja uutuusarvoa. Toteutussuunnitelma on jossain määrin realistinen ja uskottava. Oppimistavoitteet ovat hieman yleisellä tasolla tai uuden oppimiseen on kiinnitetty huomiota vain jonkin verran.
1p = Asia on kuvattu vain hyvin yleisellä tasolla.
0p = Asiaa ei ole kuvattu.
Kokeiluehdotusten arvioinnin tekee kaupunginkanslian Strategiaosastolta: Ville Meloni, Pasi Rautio ja Janne Kantsila. Jäsenet voivat konsultoida päätöksenteossa muita osapuolia kuten kaupungin toimialojen edustajia sekä tekoälyn ja ohjelmistorobotiikan asiantuntijoita.