Kaupungin riskidatan hyödyntäminen johtamisessa ja päätöksenteossa
Kampanja: Tiedolla johtaminen toiminnan ja palveluiden kehittämisessä 2023
Kokeilun tarve ja tavoitteet
Kokeilun tarkoituksena on kehittää toimintamalli, joka mahdollistaa riskitiedon analysoinnin ja teemoittelun kaupungin riskienhallintajärjestelmässä. Tämä toimintamalli auttaa kaupunkia ennakoimaan riskejä entistä paremmin ja kohdistamaan riskienhallintatoimenpiteitä tarpeen mukaan. Kokeilun tuloksista hyötyvät paitsi Helsinki, myös muut kaupungit.
Kokeilun aikana tarkastellaan, mitä riskejä ja riskialueita kaupunki jo tunnistaa ja mitkä saattavat jäädä huomaamatta. Kehitetyn toimintamallin avulla riskeihin voidaan tulevaisuudessa reagoida nopeammin ja tarvittaessa toteuttaa riskienhallintatoimenpiteitä.
Lisäksi tutkitaan, onko kokeilussa käytettävä järjestelmä yksinään riittävä riskitiedon analysointiin, vai tarvitaanko kattavaan riskienhallinnan analyysiin myös muita ulkoisia työkaluja tai resursseja.
Kokeilun eteneminen
Ensimmäisenä luodaan konseptikuvaus riskitiedon hyödyntämisestä johtamisessa ja päätöksenteossa. Tämän jälkeen suoritetaan teknisten työkalujen analyysi, jossa tutkitaan eri järjestelmien ja työkalujen toimivuutta riskitiedon analysoinnissa.
Kokeilun opit
Kokeilussa havaittiin, että riskienhallintajärjestelmä toimii erinomaisesti ydintehtävässään eli riskien tallentamisessa ja hallinnassa. Järjestelmässä olevasta riskidatasta ei kuitenkaan saada kaikkea mahdollista irti järjestelmän omassa käyttöliittymässä. Riskidatan visualisointi ja analysointi kolmannen osapuolen analytiikkatyökalulla toisi merkittävää lisäarvoa riskidatan hyödyntämiseen ja päätöksentekoon.
Suositukset jatkotoimenpiteiksi
Suositus on, että jatkossa riskidataa tuotaisiin yhteiseen tietovarastoon muun organisaation datan yhteyteen ja sitä visualisoitaisiin BI-työkaluilla. Näiden toimenpiteiden uskotaan tuovan huomattavaa lisäarvoa riskien hallintaan ja analysointiin. Tämän lisäksi jatkokehityskohteena on lähdedatan laadun ja kattavuuden varmistaminen.
Jotta jatkossa saadaan kattavaa ja ajantasaista riskianalytiikkaa, tulee Granite-järjestelmän käyttöä ja koulutusta laajalti edistää. Johtotehtävissä toimivilla henkilöillä tulisi olla suora näkymä toimialansa riskien tilannekuvaan, jotta riskienhallintatoimenpiteitä voidaan tarkasti kohdistaa esimerkiksi alueittain.
Kokeilun projektipäällikkö
Juha Kesänen, juha.kesanen@hel.fi, Kanslia
0 kommenttia
Ladataan kommentteja ...
Lisää oma kommenttisi
Kirjaudu sisään tai rekisteröidy palveluun kommentoidaksesi.
Ladataan kommentteja ...