Toteutettavat tekoäly- ja ohjelmistorobotiikkakokeilut valittu
Kampanja: Yleinen
Kaupungin henkilöstölle suunnatun kampanja kannusti keväällä kokeilemaan rohkeasti tekoälyn ja ohjelmistorobotiikan mahdollisuuksia kaupungin toiminnan kehittämisessä. Kokeiluun tulleet ehdotukset on nyt arvioitu ja toteutukseen etenevät kokeilut valittu. Tekoäly- ja ohjelmistorobotiikkakokeilujen kampanja oli auki huhti-toukokuussa 2021.
Kokeilukiihdyttämöön tuli määräaikaan mennessä 14 kokeiluehdotusta, joista toteutukseen valittiin kymmenen. Kokeilukiihdyttämö tukee kokeiluja yhteensä 100 000 eurolla eli toteutukseen valituille ehdotuksille on tarjolla noin 10 000 euroa per kokeilu. Lisäksi erityisesti ohjelmistorobotiikkakokeiluille tarjotaan lean-kehittämisen tukea.
Kokeiluehdotusten arviointikriteereinä olivat ratkaisun vaikuttavuus, oppiminen kokeilun aihealueen mahdollisuuksista ja tulosten hyödynnettävyydestä kaupungin palveluiden ja toiminnan parantamisessa sekä kokeilun toteuttamiskelpoisuus. Kokeiluehdotukset järjestettiin arvioinnin tuloksena parhaimmuusjärjestykseen. Toteutettavaksi päätyi hankkeita kaikilta toimialoilta sekä kansliasta.
Kokeilukampanjassa haettiin tekoälyä ja ohjelmistorobotiikkaa hyödyntäviä ideoita kaupungin sisältä. Kuva: Jussi Hellsten
Toteutukseen valittiin seuraavat hankkeet (suluissa hankkeen yhteyshenkilö(t) ja kokeileva toimiala):
- Tekoälyavusteinen virtuaalinen kävelykierrosopastaja (Saska Lohi, Kymp)
- Valtion korvausten hakeminen tulkkilaskuista (Roope Saarinen, Yogendra Sangroula, Kaisa-Maria Poikonen ja Leena Hytti, Sote)
- Ohjelmistorobotti tulkkilaskujen käsittelyyn (Janne Koski, Pinja Hyppönen ja Sari Karisto, Sote)
- Seitsemännelle luokalle hakeutuminen ja siihen liittyvä oppilaaksiotto (Simo Ekholm, Joona Pertti ja Hanna Välitalo, Kasko)
- Rokotteiden oikea-aikainen valmistus ja toimitus rokotuspisteille (Hanna Hankonen, Sote)
- Tekoälyn hyödyntäminen Kerrokantasi-vastausten luokittelussa ja analysoinnissa (Liisi Ylönen, Anne Karlsson, Tuomas Lehtonen, Anni-Maria Räsänen ja Christina Suomi, Kymp)
- Sopimusten arvon yhteenlaskurobotti (Pirjetta Atva, Kymp)
- Tekoäly perehdytyksen tukena (Anni Rolig ja Sirpa Hämäläinen, Kanslia)
- Oppilas- ja opiskeluhuollon tilastotiedon poiminnan automatisointi (Jorma Nordlin, Kasko)
- Tekoäly nuorten osallistuvan budjetoinnin analyysin tukena (Eveliina Laine ja Ella Tanskanen, Kuva)
Kokeiluehdotusten arvioinnin tekivät Ville Meloni, Pasi Rautio ja Janne Kantsila kaupunginkanslian strategiaosastolta. Arviointityössä avustivat kaupungin toimialojen edustajat Kokeilukiihdyttämön kehittäjäryhmän kautta. Kaikki Kokeilukiihdyttämöön jätetyt ehdotukset tulevat saamaan palautetta vielä kesäkuun aikana.
Kokeilujen eteneminen
Seuraavaksi Kokeilukiihdyttämö käy auttaa kokeilujen edustajia valitsemaan kokeilun tueksi yrityskumppaneita. Kokeilujen hankinnat valituilta kumppaneilta käynnistetään kesän aikana. Kesälomien jälkeen järjestetään kaikille avoin tilaisuus, jossa esitellään tarkemmin käynnistyvät kokeilut ja miten niiden etenemistä ja oppeja voi seurata. Tilaisuuteen ovat tervetulleita rahoitettavien kokeilujen edustajien ja kumppanien lisäksi kaikki aiheesta kiinnostuneet. Tilaisuus järjestetään alustavasti Teams-kokouksena ja sen aikataulusta tiedotetaan erikseen.
Kokeiluehdotukset löytyvät verkkosivulta
Kaikki määräaikaan eli 12.5.2021 mennessä jätetyt kokeiluehdotukset löytyvät tämän linkin takaa (toiminto tarjolla sivustolle kirjautuneille Helsingin kaupungin työntekijöille).
Tietoja kokeilujen etenemisestä tullaan myös päivittämään kokeilukiihdyttamo.hel.fi-sivustolle. Kokeilukiihdyttämö välittää kiitokset kaikille kokeiluehdotuksen jättäneille!
Teksti: Tero Lahti.
0 kommenttia
Ladataan kommentteja ...
Lisää oma kommenttisi
Kirjaudu sisään tai rekisteröidy palveluun kommentoidaksesi.
Ladataan kommentteja ...