Neljännessä Kiihdyttämön välikatselmoinnissa jaettiin vinkkejä loppurutistukseen
Kampanja: Tiedolla johtaminen toiminnan ja palveluiden kehittämisessä 2023
Kokeilukiihdyttämön neljäs välikatselmointi järjestettiin Teamsilla 14.11.2023. Kiihdyttämössä mukana olevat kymmenen tiedolla johtamisen kokeilua ovat edenneet kokeiluissa jo loppusuoralle.
Kokeilutiimien statuskyselyyn vastasi 7/10 kokeilutiimiä. Vastauksista huomaa, että kokeilujen loppusuora häämöttää jo ja kokeiluhypoteesien testaukset ovat pitkällä.
Välikatselmoinnin linjoilla oli 22 henkilöä.
Konkarin terveiset kokeilijoille viime vuodelta
Viime vuonna Kokeilukiihdyttämössä mukana ollut Anna-Leena Olkinuora kertoi aluksi kokemuksia viime vuoden kokeilukiihdyttämöstä.
Hän oli mukana kokeilulla Nopean avun sähköisen työkalun kehittäminen ja käyttöönotto.
Anna-Leenan kokeilussa luodulla ratkaisulla tehdään nyt 40 työntekijän sijoittelua päiväkotivuoroihin. Ylläpitoon ja kehitykseen on mennyt kokeilun jälkeen 20Keur.
Anna-Leena on esitellyt kokeilua Kuvalle, jossa on kiinnostuttu miettimään, että voisiko tämä työkalu olla avuksi myös kirjastotyöntekijöiden sijoittelussa. Tämän vuoden kokeilija Marja Lehinsalo huikkasi linjoilta, että työkalu voisi ehkä auttaa myös suunterveydenhuollon hoitajien sijoittelussa.
Alueellisen hyvinvointitiedon kokoaminen/kehittäminen
Katja Vilkama ja Meri Virta
Hyvinvointidatakokeilu on ratkonut palautteen kohdistamisen vaikeutta. He ovat tavanneet neljää eri työyhteisöä ja rakentaneet tiedonkeruulomakkeita. Kokeilussa on tarkoituksena paikallistaa eri ilmiöitä kartalle. Kun dataa kerätään useasta eri lähteestä, on huomattu, että jokainen työrooli hahmottaa kaupunkia ja kaupungin osia eri termeillä.
Asiakaslähtöisyyden lisääminen avointen palautteiden käsittelyä tehostamalla
Anu Mäkinen
Kokeiluporukalla on ollut jokaviikkoinen check-käytäntö, joka on ollut toimiva. Eri kielillä testattu ja näyttäisi toimivan. Suurissa datamäärissä näyttäisi tulevan AIn rajat vastaan, mutta tämä raja varmasti myös siirtyy, kun tekniikka kypsyy.
Ristiinpölytyskommenteja toisilta kokeilulta:
- Kielimallit, ja kielimallien kehitys kehittyvät todella kovaa vauhtia, niin kuin koko generatiivisen AI:n hyödyntäminen ja tosiaan mahdotonta sanoa, kuinka pitkällä puolen vuoden päästä ollaan:) Tässä varmasti yksi meidän kansalinen ylpeydenaihe eiliseltä päivältä:
- Promptin toimivuus on aina sidottu alla olevaan kielimalliin -> jos muutat kielimallia, sama prompt ei välttämättä toimi. Eli tärkeää, mutta prosessi täytyy olla myös kunnossa
Esimerkki kielimallien nopeasta kehityksestä ja eri kielien paremmasta huomioon ottamisesta: https://www.silo.ai/blog/poro-a-family-of-open-models-that-bring-european-languages-to-the-frontier
Meluntorjuntaan liittyvän tiedon louhinta asemakaavakarttojen merkinnöistä ja määräyksistä
Saska Lohi
Meluntorjunta kokeilu alkaa olla valmis. Tärkeimpänä oppina tässä vaiheessa oli ymmärrys siitä, että eri asemakaava-aineistot eroavat toisistaan merkittävästi ja tämä täytyy huomioida datankäsittely-prosessissa heti alusta alkaen.
Potentiaalia selkeästi on, ja tätä voisi laajentaa erilaisiin kaavamerkintöihin meluntorjunnan lisäksi. Jatkossa edettäneen kaavamääräysten ja karttojen osalta kahdella polulla. Seuraavaksi pitäisi ymmärtää kenen kanssa kaupungilla tätä pitäisi edistää.
Ristiinpölytyskommentti toiselta kokeilulta: Tässä hyvä nyt yhdistää näiden kaikkien "kielimallikokeilujen" tuloksia ja oppeja - ja tavallaan keskittää ja skaalata kaupungin osaamista näistä!
Kaupungin riskidatan hyödyntäminen johtamisessa ja päätöksenteossa
Juha Kesänen
Ollaan opittu määrittelemään tarkemmin mitä riskidataa tarvitaan. Myös riskien julkaisemisen rajoja on kokeiltu ja opittiin myös, että mitä riskitietoa emme halua julkaista.
Vertailtiin kahden eri toimialan riskejä. Toisessa oli enemmän operatiivisia ja toisessa enemmän strategisen tason riskejä.
Ristiinpölytyskommentti toiselta kokeilulta: Tietosuojaan liittyvät riskit pitäisi nostaa kaupungin hallinnossa mahdollisimman korkealle. Erilaiset pilviratkaisut ja niihin liittyvät IoT-laitteet yleistyvät ja niitä tulee kentälle kaupunkilaisten käyttöön. Niiden osalta henkilötietojen kasauma kasvaa.
Vesiliikenteen kehittäminen ja kysyntäjoustoihin vastaaminen tietopohjaisesti
Tapio Rossi & Aleksi Könönen
Kokeilujaksolla opittiin, että nykyisellä liikennöitsijöiltä saatavilla olevalla datalla ei voida tehdä tarpeeksi tarkkaa ennustamista. Päiväkohtaisena kerättävä data ei riitä ennustamaan päivän sisäistä variaatiota. Jos tarkempaa dataa saataisiin, niin tulevaisuudessa voisi olla mahdollistuutta miettiä dynaamisia aikataulujen tai kutsuliikenteen mahdollisuuksia.
Chat GPT-palautekokeilu
Ahmed Al-Kawa ja Sami Masala
Nyt käytössä on ChatBot, jonka kanssa voi keskustella palautteiden sisällöstä.
Jatkuvat tapaamiset tärkeitä - 3 kokousta viikossa toimii, mutta suunnitelmana on lisätä tapaamisia jatkossa. Kokonaiskuva on tärkeä pitää mielessä.
AI työkalut kehittyvät nopeasti. useita uusia versioita jo tämän kokeilun aikana. Aikaisemmin oli uutta tapahtumaa puolen vuoden välein, mutta nyt on vaikea tietää mitä uutta tulee ylihuomenna”
Esimerkiksi PandasAi kirjastossa on otettu käyttöön uusi luokka “SmartDataFrame” tämän pitäisi parantaa tiedon käsittelyä ja virhetilanteista toipumista.
Oppina on, että juuri nyt ei kannata investoida AI kehityshankkeisiin, kun viikon aikana kehitetty on viikon lopulla jo saatavana parempana palveluna.
Maisa videosta vinkkiä, hyperlinkin lähettäminen asiakkaalle Maisan kautta
Sari Cederberg and Marja Lehinsalo
Kokeilujakson oppeja oli mm:
- Älä usko mitä sanotaan “totuutena” - kun asioita pöyhii, selviää prosessien sudenkuoppia, luulo ei ole tiedon väärti
- Kehitystyö on raakaa työtä. Välillä kokee neuvottomuutta ja osaamattomuutta, koska ei tunne kokonaisuuksia ja johdon visioita.
- Halu tehdä asiat vanhalla totutulla tavalla välillä tiukassa
Ratkaisuna on etsiä kehitysmyönteiset henkilöt organisaatiosta. Hekin ovat usein yksin ja ilahtuvat tuesta.
Vastaanottotoiminnan arviointityön ja tilastoinnin digitalisoiminen
Sauli Soini
Huomattiin, että pitää kiinnittää huomiota siihen, miten kommunikoidaan tiedon keräämisen tärkeys.. Tekijät pitää saada motivoitua tekemään tarvittavat kirjaukset.
Kokeilujaksolla tunnistettiin myös ristiinpölytysmahdollisuus alueellinen hyvinvointi-kokeilun kanssa.
Uhka- ja väkivaltatilanneilmoitusten analysointi, riskin arviointi ja käsittelyprosessin tuki
Timo Saarinen ja Therese Andtfolk
Huomattiin, että kalenteroitua aikaa on liian vähän, 30min/vk ei oikein tahdo riittää.
Keskustelua botin kanssa voi jo tehdä, mutta se vastailee vielä vähän hassuja. Kielimallin jatkokehittäminen vielä kokeilun puitteissa.
Isot ja pienet tietomäärät vaativat erilaista käsittelyä: Miten saada laadukasta ja analysoitavissa olevaa dataa. Nyt datasta ei välttämättä hoksaa, että kenelle toimenpiteitä mietitään.
Oleellista on tunnistaa data, datan laatu ja millä sitä tehdään.
Skaalauspajassa mahdollisena hyödyn lähteenä tunnistettiin mm. ilmoituksesta käsittelyyn kuluneen ajan lyhentäminen. Tunnistettiin myös useita eri tahoja, jotka voisivat hyötyä botin kanssa keskustelussa.
Turvapuhelinanalytiikan hyödyntäminen työn ohjauksessa ja palvelutarpeiden arvioinnissa-kokeilutiimi oli sairaana, eikä päässyt paikalle.
Kokeilijat ovat hyvillä mielillä tekemässä kokeilujen loppurutistuksia. Fiiliskyselyn mukaan ihmiset ovat innokkaalla ja hyvällä mielellä.
Viimeinen välikatselmointi on tulossa livenä 12.12. klo 13-15.30.
Kokeiluterveisin,
Ville Meloni ja Kokeilukiihdyttämön tukitiimi
Tämä yhteenveto on osa Tiedolla johtaminen 2023 -kokeilukampanjan viestintää jossa kerrotaan kokeilujen etenemisistä ja tuotoksista. Yhteenvedon koostanut Withmore Oy (Päivi Thuneberg ja Miika Kuha) ja Ville Meloni (Helsingin kaupunki).
- Ville Meloni, ville.meloni@hel.fi, 0400 260 000 ja Teams suoraviesti
- Kokeilijoiden valmentajat ja sparrauskaverit
- Miika Kuha, miika.kuha@withmore.fi, 040 552 4552
- Päivi Thuneberg, paivi.thuneberg@withmore.fi, 040 664 7670
Lisätietoja
Tiedolla johtaminen 2023 -kokeilukampanjan kokeilujen yhteenvedot Kokeilugalleriassa
25.8.2023 aloitustilaisuuden esityskalvot
Lisätietoa ja tehtyjä kokeilusuunnitelmia löytyy Helsingin kaupungin Kokeilukiihdyttämön Tiedolla johtaminen 2023 Teams-kanavalta. Kokeilujen käynnistyessä tarkempia tietoja kokeiluista tulee löytymään Kokeilukiihdyttämön verkkosivuilta.
Jo tehtyjen kokeilujen oppeihin kannattaa tutustua Kokeilugalleriassa (Ulkoinen linkki)
Lisätietoa Helsingin kaupungin digiohjelmasta: https://digi.hel.fi
0 kommenttia
Ladataan kommentteja ...
Lisää oma kommenttisi
Kirjaudu sisään tai rekisteröidy palveluun kommentoidaksesi.
Ladataan kommentteja ...