Kentänhoitotyökalu
Kampanja: Tiedolla johtaminen toiminnan ja palveluiden kehittämisessä 2024
![Kentänhoitotyökalu](https://kokeilukiihdyttamo.hel.fi/rails/active_storage/blobs/redirect/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbDBCIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--eba861f666515649eaad3067ecadae4689bfb0cd/Helsingin-kaupunki-Kokeilugalleria-03-Kentanhoitotyokalu-Jussi-Hellsten-1350x550.jpg)
Kokeilun tarve ja tavoitteet
Helsingin kaupungin nurmikenttiä pidetään kunnossa ja ylläpidetään päivittäin vähintään huhti-lokakuun ajan. Nykyhetkessä hoitotoimenpiteiden kirjaamiseen käytetään paperisia työpäiväkirjoja, mikä hankaloittaa tiedon hallintaa ja sen hyödyntämistä. Lisäksi liikuntapaikanhoitajat joutuvat etsimään kentänhoitoon liittyviä tietoja useista eri lähteistä.
Kokeilun tavoitteena on helpottaa Helsingin liikuntapalveluiden nurmikentillä työskentelevien liikuntapaikanhoitajien työtä hyödyntämällä olemassa olevaa tietoa ja jäsentämällä se selkeämpään muotoon uudessa digitaalisessa kentänhoitotyökalussa.
Kokeilun eteneminen
Kokeilussa suunnitellaan uusi digitaalinen kentänhoitotyökalu yhdessä kentänhoitajien kanssa. Kokeilun rinnalla jatketaan aiemmin aloitettua kentänhoitotoimenpiteiden tiedonkeruuta. Kentänhoitoon liittyvä data visualisoidaan selkeäksi ja helposti ymmärrettäväksi. Data kattaa hoitotoimenpiteet sekä kentän hoitoon vaikuttavat tekijät, kuten säätiedot.
Liikuntapaikanhoitajat osallistuvat kokeiluun, ja uuden kentänhoitotyökalun toimivuutta arvioidaan kyselytutkimuksella. Tuloksia verrataan vanhan työkalun käyttäjätyytyväisyyteen. Kokeilun hypoteesi pitää paikkansa, jos kentänhoitajat kokevat uuden työkalun helpottavan työtään sekä parantavan suunnittelua ja tehokkuutta.
Kokeilun opit
Kokeilun aikana luotiin digitaaliset versiot sekä kentänhoitotyökalusta että nurmenhoidon työpäiväkirjasta. Kokeilun onnistumista edisti se, että molemmat työkalut ovat osa kokeilijoille ennestään tuttua M365-ympäristöä. Erityisesti Power Apps osoittautui hyödylliseksi kentänhoitoon liittyvien tietojen keräämisessä. Onnistumista tukivat myös kokeilun huolellinen suunnittelu ja selkeä rajaus, liikuntapaikanhoitajien osallistaminen sekä projektitiimin tehokas viestintä.
Kokeilun aikataulun puitteissa ei kuitenkaan ehditty arvioida työkalujen toimivuutta yhdessä liikuntapaikanhoitajien kanssa, joten tämä tavoite jäi saavuttamatta.
Suositukset jatkotoimenpiteiksi
Kokeilussa luotuja työkaluja testataan käytännössä Talin liikuntapuistossa kaudella 2025. Jatkokokeilun aikana kerätään työntekijöiltä palautetta työkalujen toimivuudesta ja mahdollisista kehityskohdista. Kokeilun perusteella suositellaan, että digitaalisten työkalujen käyttöönottoon valmistaudutaan huolellisesti. Työntekijöille on myös tarjottava riittävästi koulutusta ja tukea työkalujen käytössä.
Jos työkalut koetaan toimiviksi, voidaan niiden laajempaa käyttöönottoa suositella ja selvittää yhdessä Kuva-toimialan kehittämis- ja digitalisaatiopalveluiden kanssa.
Kokeilun projektipäällikkö
Taija Savolainen, taija.savolainen@hel.fi, Kulttuuri- ja vapaa-ajan toimiala
0 kommenttia
Ladataan kommentteja ...
Lisää oma kommenttisi
Kirjaudu sisään tai rekisteröidy palveluun kommentoidaksesi.
Ladataan kommentteja ...