Koulutusten palautteiden hyödyntäminen koulutusten vaikuttavuuden ja laadun kehittämisessä
Kampanja: Tiedolla johtaminen toiminnan ja palveluiden kehittämisessä 2024
Kokeilun tarve ja tavoitteet
Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialalla käytetään merkittävästi rahaa ja työaikaa henkilöstön koulutuksiin. Esimerkiksi vuonna 2023 noin 16 000 Sotepen työntekijän kouluttamiseen käytettiin yli 3 miljoonaa euroa ja yli 38 000 henkilötyöpäivää. Toimialalla on tunnistettu tarve parantaa koulutusten kustannusvaikuttavuutta ja varmistaa, että koulutusinvestoinnit tuottavat toivotun hyödyn. Kokeilun taustalla on myös tarve vastata Sosiaali- ja terveysministeriön täydennyskoulutusasetuksen velvoitteeseen, jonka mukaan koulutusten laatua ja vaikuttavuutta tulee seurata ja arvioida järjestelmällisesti.
Kokeilun tavoitteena on kehittää jatkuvaan käyttöön soveltuva työkalu, joka seuraa koulutusten laatua ja vaikuttavuutta. Kokeilun aikana testataan myös, voisiko työkalua hyödyntää koulutusten ja palautelomakkeiden kehittämisessä. Lisäksi selvitetään, voidaanko koulutuspalautteiden koontia hyödyntää laajemmin päätöksenteossa.
Kokeilun eteneminen
Kokeilun aikana kehitetään tekoälyavusteinen dashboard-työkalu, joka analysoi koulutusten vaikuttavuutta ja laatua kerätyn datan ja ennalta määriteltyjen vaikuttavuusmittareiden perusteella. Työkalu toteutetaan käyttäjälähtöisesti, ja sitä testataan aiemmalla datalla. Kokeilu keskittyy osaamisen kehittämisen yksikön järjestämien koulutusten raportointiin. Jos kokeilu onnistuu, työkalun käyttöä voidaan laajentaa koko toimialan koulutuksiin.
Kokeilun opit
Kokeilussa kehitettiin ja testattiin koulutusten vaikuttavuuden työpöytä -työkalu, jonka avulla voidaan arvioida koulutusten laatua, vaikuttavuutta ja kehittämismahdollisuuksia. Työkalu tarjoaa kattavan kokonaiskuvan koulutusten vaikuttavuudesta ja voi kokeilijoiden mukaan korvata osan käytössä olevista toimintatavoista.
Kokeilun aikana havaittiin myös haasteita. Power BI -tietomallin luominen vaatii useiden eri näkökulmien huomioimista, eivätkä sen tekoälyominaisuudet vastanneet täysin tarpeita. Lisäksi kokeilussa kohdattiin datan saatavuuteen ja käytettävyyteen liittyviä haasteita.
Suositukset jatkotoimenpiteiksi
Kokeilun perusteella työkalua voidaan hyödyntää sellaisenaan osaamisen kehittämisen yksikössä. Laajempi käyttöönotto vaatii räätälöintiä kohderyhmän tarpeiden mukaan.
Kokeilijat suosittelevat tietomallin jatkokehittämistä, jotta eri järjestelmien datan käsittely helpottuu. Lisäksi suositellaan datan laajentamista ja siirtämistä Sotepen omalle tietoalustalle.
Kokeilun projektipäällikkö
Sari Marttila, sari.marttila@hel.fi, Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala
0 kommenttia
Ladataan kommentteja ...
Lisää oma kommenttisi
Kirjaudu sisään tai rekisteröidy palveluun kommentoidaksesi.
Ladataan kommentteja ...